Pankenpedia

 

 

Meester Panken heeft Bergeijk op een bijzondere manier op de kaart gezet. Niet alleen als pionier van de Brabantse archeologie. Vooral als breed geïnteresseerde geschiedvorser die door zijn vele manuscripten voor velen een onuitputtelijke bron werd voor verder onderzoek. Hij was een aantal jaren onderwijzer in Westerhoven, maar woonde de meeste jaren van zijn leven in Bergeijk. Panken was de eerste die een lijvig boek schreef over de geschiedenis van Bergeijk. Zijn Beschrijving van Bergeik, uitgave van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen, anno 1900 is een meesterwerk.

Johan Biemans heeft de handschriften van Peter Norbertus Panken gedigitaliseerd, geredigeerd en gepubliceerd voor de Vriendenkring van het Eicha Museum Bergeijk, nu: Vrienden Cultuurhuis Bergeijk.

Een aantal manuscripten is hieronder als doorzoekbaar pdf-bestand beschikbaar. Deze bestanden openen in een nieuw tabblad of venster. Ze zijn doorzoekbaar met de toetsenbordcombinatie Ctrl + f. Met medewerking van en dank aan zijn zoon Paul Biemans die alle bestanden doorzoekbaar heeft gemaakt.

Geschiedenis van Bergeik

Geschiedenis van Borkel en Schaft

Geschiedenis van Casteren

Geschiedenis van Dommelen

Geschiedenis van Duizel

Geschiedenis van Eersel

Geschiedenis van Hapert

Geschiedenis van Hoogeloon

Geschiedenis van Knechsel

Geschiedenis van Luiksgestel

Geschiedenis van Netersel

Geschiedenis van Noordbrabant

Geschiedenis van Riethoven

Geschiedenis van Vessem

Geschiedenis van Westerhoven

Geschiedenis van Wintelre

Met Panken naar Lommel

Met Panken terug naar Pelt

Met Panken terug naar Valkensweerd

Catalogus der Bibliotheek van P.N. Panken, te Bergeik. 1901. (scan van het originele cahier)

Overzicht eigen werk van P.N. Panken, overgetypt uit de Catalogus

De Gilden in Noordbrabant

Kempensch taaleigen

Idioticon II (vervolg op het Kempensch taaleigen)

Kroniek der Meierijsche Kempen

Archeologische verkenningen in Noord-Brabant, verzameld uit de manuscripten van P.N. Panken, met inleiding en index; uitg. Stichting Eicha Bergeijk, maart 1984.

Manuscript Ontdekte Oudheden I en II

Met Panken op bezoek bij de familie Keunen

De Doktersfamilie Raupp

Reize naar Holland

Torenklokken in Noordbrabant en Vlaanderen (in voorbereiding)

De vogels van Kempenland in de negentiende eeuw; ingeleid en bezorgd door Johan Biemans. Zie boek nummer 28 in het menu onder Boeken; en klik hier voor het artikel in het Eindhovens Dagblad.

Spokerijen in de Kempen; bewerking van volksverhalen verzameld door P.N. Panken. Zie boek nummer 2 in het menu onder Boeken.

Panken over het raadsel van Riethoven. In: Brabants Heem, jrg. XXVI 1974, p. 98 – 99.
(zie ook onder 'Overige publicaties' in 2015: 'Het raadsel van Riethoven ontraadseld')

Peter Norbertus Panken, pionier van de Brabantse archeologie. In: Bijdragen tot de studie van het Brabants Heem, deel 16: Brabantse Oudheden, Liber Amicorum voor Gerrit Beex, Provinciaal archeoloog; p. 225 – 236. Eindhoven 1977.

Hulde uit de oude doos – T.g.v. 150 jaar Belgische Spoorwegen: Treinreis van P.N. Panken naar Brussel in 1838. In: “het spoor”, maandblad van de SW/NMBS 03/1986, p. 28 – 29.

Met Panken op molenpad (In: De Rosdoek, Periodiek van Heemkundige Studiekring "De Acht Zaligheden", nr. 83, september 1997, p. 6 - 12.)

Bergeijkse taalles van meester Panken. In: Brabants, Kwartaaluitgave over Brabantse taal, literatuur, muziek, dialect- en naamkunde. Jrg. 4 nr. 2, juni 2007, p. 14 – 15.

Meester Panken als taalmeester. In: Brabants, Kwartaaluitgave over Brabantse taal, literatuur, muziek, dialect- en naamkunde. Jrg. 7 nr. 3, oktober 2010, p. 39 – 42.

-------------------------------------------------------------------------

Voor informatie over Panken op Wikipedia, zie: Petrus Panken - Wikipedia

De originele druk van de Beschrijving van Bergeik is hier te zien en downloaden als doorzoekbaar pdf-bestand.

De Geschiedenis van Lommel, door Panken beschreven, is door Bruno Indekeu opgenomen in het Jaarboekje voor de geschiedenis van Lommel, Deel 1 (Leuven 2016). Het rijkelijk geïllustreerde boekje is hier te downloaden (dit vereist kostenloos inloggen op www.academia.edu).

De Geschiedenis van Bierbrouwen en -drinken in de Kempen, bijëen geschaard uit het werk van Panken en ingeleid door Paul Biemans, is hier te downloaden.

 

Peter Norbertus Panken (1819-1904)


Portret van de 67-jarige P.N. Panken getekend ‘in crayon’ door de toen 27-jarige ‘historie- en landschapschilder’ Antoon Derkinderen tijdens zijn bezoek aan Bergeijk in juli 1886.

 

Bron: De Eyckelbergh, nr. 2260, jrg. 46, 19 februari 2020, p. 6.

 

Johan (links) bij het graf van Meester Panken, in 2020 voorzien van een glasplaat.

De grafplaat naast de Hofkerk in Bergeijk en het bidprentje van Panken (ondertekend door Stefanus
Willebrordus Aarts, hoofdonderwijzer en daarna koster in de parochiekerk St.Petrus Banden).

 

Panken op de foto uit het In Memoriam van Cuijpers.

Panken zittend naast een stoel met urnen.

 

De Eyckelbergh, 8 mei 2013, nummer 1933 pagina 4.

 

De overhandiging van originele manuscripten aan de Stichting Eicha in de Hofkaemer, Bergeijk 2 mei 2013. Van links naar rechts: Pierre Panken, Piet Rombouts, Netty Paulussen, Johan Biemans.

 

 

 

Op 17 juni 2011 was de Eicha Vriendenkring op bezoek in Turnhout. Bert Hendrickx, de voorzitter van Taxandria, de Geschied- en Oudheidkundige kring van de Antwerpse Kempen, overhandigde me een facsimile van Pankens Geschiedenis van Lommel.

 

De overlijdensakte van Peter Norbertus Panken. Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, archief 10254, registratienummer 1082, akte nummer 27 (zie https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/72990146).

Zie voor de geboorteakte van Panken hierboven de Geschiedenis van Duizel.

 

Op donderdag 13 maart 2025 overhandigt Johan Biemans een groot aantal originele manuscripten van Panken aan Julia Romijn-Wixley, archivaris/directeur van het Regionaal Historisch Centrum te Eindhoven.
Bron: Eindhovens Dagblad, zaterdag 15 maart 2025.